Svenska regeringen beklagar djupt Trumps Jerusalem-uttalande

Den svenska regeringen har fördömt Donald Trumps erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad och säger att det riskerar större instabilitet i regionen.
Trump tvingade internationell opposition genom att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad i ett tal vid Vita huset på onsdagen, säger att det var ett “långt försenat steg för att främja fredsprocessen”. Sverige är ett av ett antal nationer som kritiserar flytten.

“Regeringen beklagar djupt USA: s uttalande om Jerusalem. FN har gett Jerusalem en särskild rättslig och politisk status som säkerhetsrådet har uppmanat det internationella samfundet att respektera. Det finns risk att detta uttalande kan leda till starka reaktioner och större instabilitet i en redan turbulent region och har långsiktiga strategiska konsekvenser för fredsprocessen, säger en svensk regeringskommunikation.

“EU: s utrikesministrar har betonat att EU aldrig har erkänt Israels bilaga till Östeuropa och att uppnå en bestående fred kräver att Jerusalem ska kunna lösas genom förhandlingar. USA: s uttalande påverkar inte EU: s och Sveriges ställning om Jerusalems särskilda status. Det är av yttersta vikt att alla stater respekterar och skyddar denna status, “fortsätter det.

“Sveriges långvariga engagemang för en tvåstatslösning förblir. Vi arbetar för att se till att Israel och Palestina kan leva sida vid sida i fred och säkerhet. Alla slutliga statusfrågor, inklusive Jerusalems status som framtida kapital för båda staterna, måste lösas genom förhandlingar mellan parterna och inte genom ensidiga åtgärder av parter eller andra. ”

I sitt uttalande sade Trump att han skulle “stödja en tvåstatslösning om de godkändes av båda sidor”, en mjukning av tidigare USA-stöd av en tvåstatslösning. Han tillkännagav också planer på att flytta den amerikanska ambassaden från Tel Aviv till Jerusalem.

Israel har sökt internationellt erkännande för Jerusalem som huvudstad sedan dess annex i östra Jerusalem i sex-dagars kriget 1967. Palestinier ser också Jerusalem som huvudstad och vill att östra Jerusalem ska vara huvudstaden i en framtida oberoende palestinsk stat.

Den svenska regeringen är bara en av många för att snabbt uttrycka kritik mot Trumps rörelse, med oro från brittiska, franska och tyska till Kina och Saudiarabien, liksom FN.