Fem viktiga julbordspunkter: idiotens guide till den svenska julen

Fretting över utsikterna till en stor, okänd svensk julbordsmiddag? Här är en enkel guide som hjälper dig att överleva.

1. Arbetsordningen

Den stora variationen av mat som erbjuds vid en svensk julgrans kan vara skrämmande för nykomlingar, men det finns en tydlig ordning att följa som borde göra sakerna enklare.

Du kan sparka av med lite glögg (liknande mulledvin) för att värma upp, då kommer den första vågen av mat. Det är oftast fiskrätterna, med inriktning på sylt sill och herrad lax tillsammans med potatis och knäckebröd.

Därefter är det kallt härdat kött (inklusive den berömda julen skinka), mer bröd, och förmodligen lite pâté. Då är det det tyngsta våget, de varma rätterna, som sannolikt kommer att innebära köttbullar, korv (prinskorv), en potatis och gräddsgryta (Janssons frestelse) och ibland bröd doppad i fläskbuljong (dopp i grytan).

Därefter är det efterrätt och / eller ost med kakor, slutade med lite kaffe och kanske några godis och rispudding (ris à la Malta)

Om det låter som mycket, då är tricket här inte att fylla dig upp tidigt – så gott som sålden kan vara. Det betyder att det går lätt på knäckebröd till att börja med, förresten. Det finns inget värre än att försöka tvinga ner Janssons frestelse för att se artigt när du är i full makt.

2. Om du är kocken, skjut för kvalitet, inte kvantitet

Det låter som en motsägelse med tanke på Sveriges traditionella julgran är baserad på en mängd mindre rätter men försök att utöva viss sunt förnuft och undvika att vara över ambitiös om du har ansvaret för att göra maten.

I stället för att försöka göra så många av de nästan otaliga möjliga rätterna som möjligt, välj ett urval och fokusera på att få dem rätt. Ett mindre antal välsmakande, välberedda rätter kommer att gå bättre än en stor mängd dåligt lagad mat, och det blir mindre stressigt också.

En praktisk lista med recept för svenska julbord staplar finns på John Duxbury s svenska matwebbplats här. Välj bara dina favoriter från varje kategori och få matlagning!

3. Lösa veggie dilemma

Ett traditionellt julbord kan vara unkind på vegetarianer, så om du antingen är värd en veggie och tycker om att vara tillmötesgående, eller vill försöka göra en mer veggievänlig julbord själv, det finns några enkla knep som kan göra det enklare.

Byte av sill är en knepig, men betning av rödbetor eller äpplen är ett anständigt alternativ, och lyckligtvis har vi ett recept för just det. Byte av korv ska vara enkelt: Om du har turen att vara i Sverige, har de flesta snabbköp ett bra utbud av vegetariska korv och köttbullar kan bytas ut på samma sätt.

De vegetariska “skinkorna” du kan köpa ser intressant ut att säga minst, men vi kan inte garantera dem, så en nötsteg kan vara ett säkrare alternativ.4. De viktigaste dryckerna

Sverige dricker julen bra, och det finns ett brett utbud av alternativ om du vill ta med en flaska till en kompis. En enkel start är att packa lite glögg, men med tanke på att alla troligen har druckit de här sakerna redan en månad kan det vara värt att förgrena sig.

Mörka öl som bärare fungerar bra, och många svenska bryggerier bryter till och med sin egen speciella julölle (julöl) som tenderar att vara av den mörkare sorten. Om du inte dricker, finns det fler och fler alkoholfria julöljer varje år, och några av dem är förvånansvärt bra, så håll ögonen skrällda i snabbköpets ölprofil.

Alternativt finns det svagdricka, en låg alkohol maltdrink som är mörk, söt och fortfarande tillverkad av några bryggerier. Ett alternativ med hög alkohol är mumma, en sorts gammaldags svensk julkocktail som innehåller fyra olika typer av alkohol som kan köpas på Systembolaget eller tillverkas enligt det enkla receptet som noteras här.

Då är det naturligtvis snaps och aquavit, som konsumeras på jul, precis som ganska mycket, alla andra svenska partier. Åh, och det finns också julmust, Sveriges julkola, men du är inte ett barn och dricker inte mjuka drycker med måltider, eller hur?

5. De regionala variationerna

Hjälpsamt om du är förvånad över överraskningar, eller oroande om du inte är, ser svenska julbord sällan ut på samma sätt tack vare den starka regionala variationen som är inblandad i julmat i landet, så förbered dig på lite av det oväntade.

Om du är i Bohuslän kan du till exempel presenteras “äggost”, som vi detaljerat här, medan i söder är en form av sött stekt kål kallad brunkål samt röda ål (luad ål) populär. I norr är ugnsbakad ost dessert fatost en specialitet.