Den tidigare flykting som arbetar med asylsökande

Haneen Abdel Khaleq är efter en familjehistoria av tvångsflyttning nu engagerad i att hjälpa andra i liknande situationer.
Haneen och hennes familj bodde i Kuwait när Gulfkriget utbröt 1990, vilket tvingade dem att fly tillsammans med en utflykt från andra palestinier. När hon var tio, hade hon redan flyttat från Syrien till Jordanien till Qatar, innan han äntligen bosatte sig i Australien.

Som vuxen började Haneen arbeta med palestinska flyktingar i Jordanien och visste genast att hon hade hittat sin ringer.

Sedan, på höjden av flyktingkrisen i Europa, erbjöds hon ett stipendium för att studera internationell migration och etniska relationer på Malmö universitet.

“Vid den tiden fanns det många människor som anländer till Sverige från platser som Syrien, och många samtal handlar om flyktingar och asylsökande”, säger hon.

Läs mer om programmet International Migration and Ethnic Relations på Malmö universitet

“Att vara i Malmö kunde jag se effekterna av krig mot förskjutning och människors rörelse på första hand och kunde sedan gå till klassen där vi lärde oss om det och diskuterade det på ett akademiskt sätt.”

Hon tillägger att inlärning tillsammans med andra internationella studenter från platser som Afrika, Asien och Mellanöstern berikade hennes erfarenhet som masterstudent i Malmö.

“Vi kunde dela våra olika erfarenheter och åsikter om vilka saker som händer. Den mångfalden var verkligen värdefull. ”

Haneen avslutar för närvarande sin avhandling samtidigt som han arbetar som skyddsansvarig i Libanon, där hon beskriver situationen för syriska flyktingar som dyster.

“Det finns så många problem som flyktingar står inför i Libanon. mycket att göra med praktiska saker, som deras juridiska papper. Det är förödande att se situationen gå från dåligt till värre, och folk överväger att återvända till Syrien “, säger hon.

Att ta itu med sådana tunga problem på en daglig basis kan ta sin tolv emotionellt men, som Haneen påpekar, att lära sig att klara är en process.

“När jag började arbeta med flyktingar för fem år sedan var det ofta mycket svårt. Folk skulle säga att levande i limbo fick dem att känna sig självmordiga. För mig har mycket stöd från de platser jag har jobbat hjälpt, och med tiden har det blivit lättare och jag har lärt mig att hantera det. ”

Hennes mål för framtiden är att skapa förändringar i migrationspolitiken, men för närvarande säger Haneen att hon är mest bekväm på marken, interagerar med människor.

“Det kan vara lite cliché, men det viktigaste för mig är att göra någon form av skillnad, även om det är på ett litet sätt. Dessa människor går igenom vad som kan vara den värsta tiden i deras liv, och jag vill stödja dem på alla sätt jag kan. ”

Haneens intresse för migrering har förstås delvis uppstått av hennes personliga erfarenhet som en palestinsk australier.

Hon reflekterar över sin syn på att lära sig om saker som ekonomi, migrationsflöden och integration, medan Malmö universitet har tillåtit henne att tänka mer praktiskt om pågående orättvisor och hur hon kan göra en förändring.

“Jag tror att jag ser saker mindre emotionellt idag och mer pragmatiskt. Efter att ha sett förstahand hur fruktansvärda asylsökande behandlas i Australien vet jag att förbättring av situationen för dem är något jag alltid förespråkar. ”

Att studera vid Malmö universitet var en viktig del av Haneens resa mot att stödja andra, liksom att hjälpa henne att komma till rätta med vissa delar av sitt eget liv och sin identitet.

“Mina studier hjälpte mig att förstå att min identitet inte behöver vara så stel,” förklarar hon.

“Vem jag är behöver inte baseras på att vara antingen australiensisk eller palestinsk. Jag har bott i så många länder fram till nu och ju mer jag lär mig och upplever, desto friare känner jag för att leva och identifiera hur jag vill. “